تـمام آثـار سـینمای ایـران در حـوزه فـیلمهای عـاشورایی
عاشورا در راه است اما باز هم سینمای ما از اثری درباره عاشورا تهی است؛ این نقصان در شرایطی است که ما ادعای عاشورایی بودن داریم و هر لحظه از حیات خود را مدیون اندیشههای امام حسین (ع) می دانیم. این همه ادعاهای بیعمل زمانی بیشتر رخ مینماید که ببینیم بعد از گذشت 35 سال تنها دو فیلم "سفیر" و "روز واقعه" هستند که به طور مستقیم به حماسه عاشورا پرداختهاند.
فیلم "سفیر" به کارگردانی فریبرز صالح، نویسندگی فریبرز صالح و کیهان رهگذار در سال 1361 ساخته شد و تا مدتها به عنوان یکی از فیلمهای مناسبتی در سینماها و تلویزیون نمایش داده می شد. نقش آفرینان این فیلم، فرامرز قریبیان، عزت اله مقبلی، جلال پیشواییان، کاظم افرندنیا، محمدتقی کهنمویی، کیومرث ملک مطیعی، هوشنگ دیبائیان، هادی مقدم و ... بودند.
در "سفیر" قیس ابن مسهر، نماینده امام، با نامهای برای سلیمان خزاعی به طرف کوفه میرود. در راه به دست راهداران ابن زیاد، والی کوفه، دستگیر و به زندان افکنده می شود. قیس پیش از دستگیری نامه را از بین میبرد و در زندان زندانیان را بر ضد زندانبان ها می شوراند. حسین ابن نمیر، فرمانده راهداران، قیس را به زندان ابن زیاد در کوفه، منتقل میکند. ابن زیاد به پیشنهاد مشاورش، خالد، از قیس میخواهد که در مسجد سخنرانی کند و به دروغ به مردم بگوید که امام قصد بیعت با یزید را دارد. قیس میپذیرد، اما در روز موعود علیه یزید سخنرانی میکند. ابن زیاد، که به خشم آمده، او را از فراز ارک به زیر میاندازد ...
بعد از آن فیلم "روز واقعه" به کارگردانی شهرام اسدی، تهیه کنندگی مرتضی شایسته و نویسندگی بهرام بیضایی در سال 1373 ساخته شد و از آن بعنوان مشهورترین فیلم درباره قیام عاشورا که مستقیماً به روز عاشورا میپردازد نام برده شد. نقش آفرینان این فیلم، علیرضا شجاعنوری، عزتالله انتظامی، جمشید مشایخی، لادن مستوفی، محمدعلی کشاورز، مهدی فتحی، سعید نیکپور، حسین محب اهری، حسین پناهی، عنایت بخشی، سیامک اطلسی، حمیده خیرآبادی، ژاله علو، عنایت الله شفیعی و ... بودند.
در "روز واقعه"، عبدالله جوانی نصرانی که تازه اسلام آورده است، در جریان عروسی خود با راحله دختر زید ندائی میشنود که او را به یاری فرا می خواند. عبدالله به دنبال این ندا بیابان به بیابان و واحه به واحه تا کربلا می تازد و سرانجام زمانی به کربلا میرسد که عصر روز عاشورا است و دیگر دیر شده است.
پرونده سینمای عاشورا نزدیک به دو دهه در همین جا بسته شده بود تا اینکه احمدرضا درویش "روز رستاخیز" را با محوریت روز عاشورا ساخت و در آن از لوکیشین های عظیم و عوامل حرفه ای سینما بهره گرفت تا اثری درخور شان این واقعه را به تصویر بکشد و البته باید منتظر نمایش عمومی آن باشیم تا رای نهایی را صادر کنیم. چراکه تا زمانی که این فیلم روی پرده نرود نمیتوان درباره کیفیت آن بحث کرد.
این سه فیلم همه سهم ما از ناجوانمردانه ترین واقعه تاریخی جهان اسلام بعد از سه دهه شکل گیری سینمای بعد از انقلاب در کشور اسلامی ایران است! فیلم سینمایی "روز رستاخیز" که مقطع تاریخی مرگ معاویه تا شهادت امام حسین(ع) در روز عاشورا را روایت میکند، به گفته ی احمدرضا درویش (کارگردان این فیلم) بزرگترین و پر هزینه ترین فیلم سینمای ایران در این زمینه خواهد بود.
تصاویری از "روز رستاخیر" جدیدترین فیلم احمدرضا درویش در مورد واقعه عاشورا
پشت صحنه روز رستاخیز به کارگردانی احمدرضا درویش